Tuesday, 17 December 2013

TWO THOUSAND AND FOURTEEN (2014)

Tinggal 13 hari lagi untuk 'bank in' 2014......so, apa matlamat dan visi anda semua.
Semua org harus ada matlamat dan visi setiap tahun, perubahan ke arah lebih baik. Lebih baik ada 'deadline' masing2....apa yg perlu fokus dan capai dahulu, dan apa yg boleh dikemudian kan. Yang penting jgn mudah berputus asa walau apapun dugaan yang datang, tabahkan hati dan banyak2 berdoa.

Erin share kalendar untuk rakan2 semua....


Sunday, 8 December 2013

Transitions® XTRACTIVE® Lenses

bagi mereka yg tgh mencari lenses terbaik, jom terjah....

Transitions® XTRACTIVE® Lenses

MORE ACTIVATION FOR ADDED PROTECTION

All day your eyes are bombarded by light.  All day Transitions XTRActive lenses adapt to help protect your eyes from fatigue and strain caused by UV light and bright glare outdoors, and even activate behind the windshield.  Indoors they have a comfortable hint of tint to shield your eyes from strain caused by harsh indoor light.
  • Activation behind the windshield of a car
  • Comfortable hint of tint indoors to shield the eyes from harsh indoor light
  • Our darkest lens outdoors, even in the hottest temperatures
  • Block 100% of UVA & UVB rays
  • Designed to work with most prescriptions and frames

TRANSITIONS® ADAPTIVE LENSES

OUR MOST BALANCED LENSES, ALL DAY EVERY DAY

These lenses are designed to quickly adapt from clear indoors to fully dark in brightest sun, offering a distinct advantage over clear lenses. But Transitions® adaptive lenses aren’t just about clear and dark, they continuously adapt to changing light so they’re always exactly the shade you need them to be.
  • Completely clear indoors and at night
  • Fast fade back speed
  • Block 100% of UVA & UVB rays
  • Designed to work with most prescriptions and frames
  • Suitable for any age including children 
jom view dan click di banner blog ni...........................




Sunday, 1 December 2013

Hati yang sihat, peribadi menjadi hebat.

KITA selalu mendengar orang berkata: “Hah, dia tu memang busuk hati.” Atau mungkin juga kita pernah mendengar ungkapan ini: “Kau janganlah lembut hati sangat, nanti kepala kau tu dipijak-pijakkannya.”
Demikian dua contoh bagaimana ujaran perkataan hati digunakan dalam masyarakat kita.
 
Ini menunjukkan hati merupakan alat atau organ paling isitimewa sehingga banyak kata bidalan atau pepatah yang menggunakannya sebagai lambang kepada situasi manusia dan untuk menunjukkan watak seseorang.

Hati bolehlah diibaratkan suis kepada pergerakan anggota badan yang lain.

Jika baik dan elok hati itu berfungsi maka akan baik dan cantiklah persembahan yang ditunjukkan oleh anggota badan lain.

Dengan kata lain, apa saja yang dilakukan manusia sama ada berbentuk kebaikan atau kemaksiatan, semuanya berpunca daripada hati.

Hati umpama raja yang yang mengarahkan seluruh anggota badan yang lain supaya mengikut perintahnya.

Abu Hurairah mengatakan: “Hati umpama raja dan anggota badan sebagai pengawalnya. Apabila raja memerintah dengan baik, pengawalnya tentulah bertugas dengan baik juga.

“Apabila rajanya melakukan sesuatu yang tidak baik, sudah tentu pengawalnya pun begitu juga.”

Rasulullah s.a.w juga banyak memperkatakan mengenai hati yang antara lain, tegas Baginda: “Ketahuilah sesungguhnya di dalam tubuh ada segumpal daging. Apabila ia baik, jadi baiklah seluruh badannya dan sekiranya buruk, maka buruklah semuanya. Ketahuilah ia adalah hati.” (Hadis direkod Bukhari dan Muslim)

Malah, jika kita teliti beberapa tokoh bukan Islam di Barat juga ada yang menyetujui bahawa hati memainkan peranan utama kepada sahsiah peribadi manusia.

Contohnya dalam buku yang berjudul ‘Heart, Self and Soul’ oleh Robert Frager mengungkap: “Hati adalah kuil yang Tuhan tempatkan dalam diri setiap manusia. Sebuah kuil bagi menampung percikan Tuhan di dalam diri kita.

“Kuil dalam diri kita itu lebih berharga daripada kuil yang paling suci di manapun di muka bumi ini. Oleh sebab itu, melukai hati manusia lebih besar dosanya berbanding merosakkan tempat suci di dunia ini.”

Anda setuju dengan pendapat beliau ini?

Sama ada kita bersetuju atau tidak dengan wacana fikir Frager berkenaan, apa yang jelas ialah hati menentukan perilaku manusia di muka bumi ini.

Semakin ramai manusia yang sakit dan rosak hatinya maka akan tergendalalah ketenteraman hidup masyarakat dan negara.

Ibnu Qayyim mengeluarkan pendapatnya mengenai hati manusia.

Kata ulama tersohor berkenaan, Allah menjadikan dua hati - satu yang malang dan satu yang selamat.

Dua hati yang malang itu adalah hati yang sakit dan hati yang kasar manakala hati yang selamat adalah hati yang tunduk kepada Tuhannya, tenang dan pasrah kepada Allah.

Jadi, marilah kita secara jujur memuhasabah diri bertanyakan diri sendiri, kita mempunyai hati yang bagaimana. Adakah hati kita sakit dan kasar atau hati kita sentiasa tunduk kepada Allah, tenang menghadapi perlikuan hidup dengan sifat mahmudah yang terpuji?

Andai kata selama ini hati kita bersarang kekotoran dan dipenuhi virus mazmumah, maka jangan kita berlengah lagi.

Ambil tindakan segera membetulkan kedudukan hati agar menjadi sihat dan bersih. Bagaimana kaedahnya kita merawati dan memulihkan hati?

Wahai saudaraku yang dirahmati Allah, dalam mengenal pasti pendekatan terbaik membaik pulih hati kita ialah dengan merujuk kepada apa yang pernah diutarakan oleh Imam Ibnu Qayyim al-Jauziyah.

Antara lain katanya: “Sebagaimana menjaga kekuatan tubuh yang memerlukan makan yang berzat maka menjaga kesihatan dan kekuatan hati juga memerlukan perkara yang sama.

“Tetapi makanan berzat dan penuh khasiat bagi hati ialah iman, zikir, solat, bersedekah ataupun perbuatan lain yang berupaya ketaatan kepada Allah.”

Seperti mana anggota tubuh, hati juga perlu dijaga kekebalannya supaya tidak mudah dihinggapi penyakit.

Kaedahnya adalah dengan menjauhi perbuatan yang mendatangkan dosa seperti maksiat, berdusta, berdengki khianat dan sifat mazmumah yang lain.

Untuk menjamin bahawa hati itu benar-benar sifar penyakit adalah dengan cara bertaubat, memperbanyakkan istighfar memohon keampunan kepada Allah.

Ini petua yang baik yang seharusnya kita jadikan panduan dalam usaha merawati hati.

Insya-Allah dengan istiqamah kita melakukan taubat dan melaksanakan amalan hati bersifat mahmudah, kita dilindungi Allah dari memiliki hati yang berpenyakit, kotor dan keras.

Walaupun hati tidak dapat dilihat dengan mata zahir namun tindakan yang terpercik pada perlakuan atau tingkah laku seseorang seperti sabar, berani, simpati dan empati.

Pemurah dan sifat mahmudah yang lain memberi tafsiran kepada kedudukan hati yang bersih dan sihat. Begitu jugalah dengan manifestasi perlakuan buruk seperti lekas pemarah, dengki, berburuk sangka, suka mengumpat dan apa sahaja sifat mazmumah mempamerkan seseorang itu berhati kotor dan berkarat.

Jadi, wahai saudaraku yang beriman, kita seharusnya menjaga hati agar sentiasa berada dalam keadaan yang baik, bersih dan sihat. Kita mesti memeliharanya sebagaimana kita menjaga dan memelihara anggota tubuh badan lain. Ini tidak, kesihatan tubuh badan zahir seperti kulit dan rambut misalnya bukan main lagi dijaganya.

Pantang tengok ada tompokan yang menjijikkan pada kulit, maka cemas dan risaulah. Macam-macam ubat dicari agar kulit menjadi sihat kembali.

Begitulah sayangnya kita kepada anugerah Allah berupa anggota tubuh badan zahir. Tetapi bagaimana pula dengan kesihatan hati ?

Kita sekali lagi meninjau apa yang dikatakan oleh Ibnu Qayyim, tetapi kali ini kita lihat dari sudut punca perosak hati pula.

Kata beliau, terdapat lima faktor yang akan merosakkan hati seseorang manusia. Pertama katanya, ialah akibat daripada gaya pergaulan yang tidak bermanfaat. Ini bermakna segala pergaulan yang sia-sia dan membuang masa bermakna akan memberi kesan negatif kepada kesuburan hati.

Kedua ialah angan-angan berpanjangan, diikuti faktor ketiga iaitu bergantung pada selain Allah.

Penyebab seterusnya berpunca daripada perut yang kenyang dan terakhir kata Ibnu Qayyim ialah banyak tidur.

Demikian pentingnya kita sebagai hamba Allah sentiasa menjaga hati agar perwatakan peribadi sejajar dengan kehendak agama. Ingatlah, hati yang sihat, peribadi menjadi hebat.


KAD KAHWIN

Pemilihan kad kahwin adalah salah satu persiapan perkahwinan. Ada yang mahu memilih kad yang mahal dan ada yang nak save bajet kad kahwin, dia pilih yg murah. Atas kepuasan dan kemampuan masing2.

Tidak salah yang ingin memilih kad yang mahal, mungkin dia inginkan jadikan kenangan dan juga dia mampu memilih kad yang mahal. Sekarang bulan Disember, terdapat promosi kad kahwin di internet dan di kedai2.

Cuma sy nak share dgn kawan2 yang tengah pening2 lalat mencari kad kad kahwin bajet mcm sy, anda boleh melayari web ini   www.srcreative.com.my  ,kerana terdapat promosi bulan Disember untuk 2014

Just sharing.........................

                                                                   gambar hiasan

                                                           gambar hiasan

                                                                 gambar hiasan

                                                                   gambar hiasan

Wednesday, 27 November 2013

BENGKEL KERETA DI TERENGGANU

Sala satu bengkel kereta yang selalu sy kunjungi untuk servis kereta dan baiki kereta ialah bengkel PLANET SERVICES. Bengkel kereta ini terletak di LOT 546, KG PADANG LEBAN, BUKIT PAYUNG, 21400 MARANG, TERENGGANU. Pemilik bengkel tersebut dikenali dengan Chek atau Krol.

Bengkel tersebut menyediakan khidmat membaiki kereta dengan harga berpatutan. Antara servis yang biasa dilakukan oleh pelanggan disitu ialah tukar minyak hitam, filter, spark plug,bateri kereta, timing belt, clutch plat,fuel filter,gear oil,fuel filter,gear oil,brake fluid,radiator coolant dan aircond belt dan lain-lain jugak.

Selain itu, saya sangat berpuas hati dan yakin dengan kecekapan dan kemahiran yang dimiliki oleh pekerja-pekerjanya. Saya mencadangkan kepada pemilik2 kenderaan yang mempunyai masalah kerosakan kereta, jangan segan,jangan malu untuk kunjungi bengkel PLANET SERVICES.


                                                    servis di PLANET SERVICES

 Sebarang pertanyaan anda boleh email ke: azrindasabri@yahoo.com atau pm ke 
 fb:https://www.facebook.com/mohdkhairudin.mohdshakri.....

Monday, 25 November 2013

JADUAL KEHIDUPAN


Dalam kehidupan perlu ada 'jadual kehidupan' atau pendek kata perancangan...semua perkara yg dilakukan perlu ada perancangan agar sesuatu perkara berjalan lancar dan tiada perkara buruk berlaku. Insyallah.

Dari tadika sampai bekerja dan bekerja sambil belajar plk,tiada yg mudah yg ku dapat selain merancang dan berusaha. Disini, bukan untuk mendabik dada cuma ingin berkongsi serba sedikit dari pengalaman.

Aku bukan seorang yang sangat pandai, sejak sekolah rendah dari dajah 3 dan 4...aku duduk kelas last sekali.....tp, aku berazam untuk berjaya dan aku berusaha. Dalam peperiksaan akhir darjah 4, aku mendapat no 1,dan naik kelas no.2 darjah 5. Darjah 5 plk,aku dpt no 1 plk,dan dapat naik kelas 1. Berada dikelas 6 Elit semakin bertmbah saingan dlm pelajaran dan aku berusaha jgn dpt 4A 1B dan aku bersyukur.

Masuk sekolah menengah, aku berada di tingkatan 1 KRK (Kelas Rancangan Khas)....dan aku merupakan salah seorg peminat sains dan matematik tetapi aku kurang gemar belajar subjek tersebut dalam bahasa Inggeris...so, result PMR aku kurang mengancam hanya dpt 3A 5B..belajar dan sukan seimbang,kerana aku turut aktif dalam bola baling dan bola tampar.....Di tingkatan 4 dan 5 aku berpindah ke SM TEKNIK TERENGGANU, tinggal di asrama...hah,waktu itu,masa aku byk hbis dengan tidur berbanding study...so,result pun 'tidur' kah,kah...(attention to my sis, tasha n ikah..this is for u also n not be like me).....

selepas SPM,aku bekerja sementara di TER(BOWLING) sbg lane attendan...disitu aku jgk dpt mengenali mcm2 org dan paling aku bersyukur bertemu dgn org bernama KAK ANI...dia  juga bekeja disitu...sebulan bekerja disitu, aku di tawarkan menyambung Diploma Pengajian Perniagaan di Politeknik Kota Bharu dan aku sgt bersyukur..tetapi masalah utama aku 'duit'..mana aku nak cari bayaran yuran yg x cukup dan aku x membebankan ibu bapa aku..so, kak ani mencadangkan kpd aku untuk minta dana belajar dari Yayasan Terengganu..aku memohon dan dpt RM700 untuk membayar yuran....bekerja di TER jgk lah aku pndai main bowling daripada x tahu apa2 pasal bowling.

Belajar di Politeknik Kota Bharu, byk perkara yg aku belajar selain akademik tetapi menguruskan kehidupan sendiri apabila berjauhan dgn keluarga....sepanjang belajar disana,pernah sekali aku dpt anugerah dekan dgn pointer 3.81....yg lain ada psang surut lah...kih,kih.....aku melibat diri dgn Sekretariat Rakan Muda dan aktif bowling hingga bertanding di kejohanan sukan pra sipma di Kuching,Melaka dan Pulau Pinang....dan last sem, kwn2 ku sibuk apply 'U', aku pun apply tp semua aku x hantar coz mmg dah niat aku nak bekerja tolong keluarga dan baru sambung belajar..that is my PLANNER....

Habis belajar di PKB, aku menolong ayah dan emak di Kedai Tayar selama 5 bulan...waktu itu jgk byk kerja2 yg aku apply dan last sekali aku apply Ladang Rakyat Treangganu. aku dipanggil temuduga di Cheneh,waktu tu jgk mak aku berada ditahan di wad Hospital Besar K.Terengganu. Aku pergi jgk temuduga dan lps 1 bulan aku dipanggil untuk bekerja.aku sgt bersyukur cuma di Cheneh merupakan tempat baru bagi aku dan x kenal sape2....tapi, aku tetap dengan keputusan utk bekerja. Syukur alhamdulilah sampai sekarang aku bekerja di Ladang Rakyat Trengganu dan aku sgt bersyukur kerana dpt membantu mak dan ayah aku plk.



Beberapa bulan bekerja, aku terus apply buat PJJ DI USM PINANG dlm kos Ijazah Sarjana Muda Kewangan, that is my planner befora aku graduate in Diploma, akhirnya aku dapat dan pergi belajar walaupun kene ambik cuti bekerja 3 minggu n stay in campuss ...ramai rakan2 baru yg kenali...kebanyakan yg bekerja gov.....tggal 3 tahun lagi pengajianku dan aku berharap aku mampu menghabiskan pengajian ku dgn baik.insyallah

bersambung....................................................






Tuesday, 12 November 2013

TO BEAUTIFUL NOT TO SHARE



1.       TODAY BEFORE YOU SAY AN UNKIND WORD, THINK OF SOMEONE WHO CAN’T SPEAK

2.       BEFORE YOU COMPLAIN ABOUT THE TASTE OF YOUR FOOD, THINK OF SOMEONE WHO HAS NOTHING TO EAT

3.       BEFORE YOU COMPLAIN ABOUT YOUR HUSBAND OR WIFE, THINK OF SOMEONE WHO CRYING OUT TO GOD FOR A COMPANION

4.       TODAY BEFORE YOU COMPLAIN ABOUT LIFE, THINK OF SOMEONE WHO DIED TOO EARLY ON THIS EARTH

5.       BEFORE YOU COMPLAIN ABOUT YOUR CHILDREN, THINK OF SOMEONE WHO DESIRES CHILDREN BUT THEY’RE BARREN

6.       BEFORE YOU ARGUE ABOUT YOUR DIRTY HOUSE SOMEONE DIDN’T CLEAN OR SWEEP, THINK THE PEOPLE WHO ARE LIVING  IN THE STREETS

7.       BEFORE WHINING ABOUT THE DISTANCE YOU DRIVE, THINK OF SOMEONE WHO WALKS THE SAME DISTANCE WITH THEIR FEET

8.       WHEN YOU ARE TIRED AND COMPLAIN ABOUT YOUR JOB, THINK OF THE UNEMPLOYED, THE DISABLED AND THOSE WHO WISH THEY HAD YOUR JOB

9.       BEFORE YOU THINK OF POINTING THE FINGER OR CONDEMNING ANOTHER, REMEMBER THAT NO ONE OF US IS WITHOUT SIN

10.   WHEN DEPRESSING THOUGHTS SEEM TO GET YOU DOWN, PUT A SMILE ON YOUR FACE AND THINK YOU’RE ALIVE AND STILL AROUND

BAHASA BUDAYA KITA

Khas untuk mereka yg terlalu mementingkan bahasa lain sampai lupa bahasa negeri sendiri dan siap gelak ketawa apabila mendengar org yg sama negeri dgnnya bercakap bahasa negeri sendiri. Org begini boleh dilabelkan sebagai 'lupa daratan' dan tidak layak untuk tinggal dinegeri yg bahasanya diejek2....



 ‘Hang, depa, mu, aok, koi, demo, kawe, ambe’. Itu antara kata ganti diri yang sering kita dengar dalam loghat bahasa negeri seluruh Malaysia. Malangnya, ungkapan itu semakin kurang didengari kini khususnya dalam perbualan dalam kalangan anak muda. Kenapa?
Bukan mempersoalkan punca tetapi penulis ingin tahu kenapa penyakit malu melanda anak perantauan hingga mereka tidak mahu bertutur bahasa kenegerian masing-masing. Mungkin dengan menganggap persepsi masyarakat kota melabel sesiapa bertutur dalam bahasa loghat dikatakan kekampungan menjadi penyebab anak muda sekarang lebih gemar berbahasa baku walaupun bertemu kawan negeri sendiri.

Apa itu loghat
Loghat (loghat daerah, dialek atau bahasa daerah) ialah kelainan dalam sesuatu bahasa yang menjadi ciri sesebuah golongan tertentu dalam kalangan penutur bahasa itu. Istilah ini biasa digunakan untuk menghuraikan corak pertuturan setempat tetapi juga ditentukan oleh faktor lain seperti darjat sosial.
Menurut sumber, asalnya, istilah loghat berasal daripada perkataan Arab (l˙ga) yang bermaksud ‘bahasa’, sementara istilah dialek dipinjam daripada bahasa Inggeris melalui perkataan Yunani (dialektos) bermaksud ‘bahasa’ atau ‘perbualan’.

Di Malaysia, terdapat banyak loghat dan dialek yang berbeza-beza. Walaupun bunyinya berlainan dan kedengaran asing tetapi ia boleh dianggap sebagai warisan tinggalan nenek moyang sepanjang zaman.

Seperti Semenanjung Malaysia, terdapat loghat dan dialek yang biasa didengar. Ada dialek Timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang contohnya mung, ambo, kawe dan pelbagai lagi. Sementara di bahagian utara dan sedikit barat Semenanjung, Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan beberapa bahagian di Perak lebih mesra dengan loghat utara seperti hang, teman, chek, awok dan sebagainya. Tidak ketinggalan dialek Jawa yang banyak digunakan di Johor dan secebis kawasan di Selangor.


Malu cakap loghat sendiri?

Isu ini sering kita dengar malah ada dalam kalangan kawan sekeliling malu bertutur bahasa sendiri kerana takut diejek. Memang diakui jika bertutur dalam loghat kenegerian, masyarakat akan tahu tempat asal kita. Itu antara punca anak muda yang berhijrah ke bandar tidak mahu bercakap bahasa loghat sendiri walaupun baru sebulan menetap di kota.

Tak dinafikan jika bertemu dengan rakan sama negeri, secara automatik kita akan terus bertutur dalam loghat sendiri. Ditanya kenapa perkara ini berlaku, beberapa anak perantau yang berasal dari negeri berlainan berpendapat bukan ejekan yang menjadi punca loghat tidak dipraktikkan di ibu kota tetapi faktor komunikasi adalah sebab utama.

Komunikasi di sini bermaksud jika loghat menjadi bahasa seharian, ia tak semestinya difahami setiap orang apatah lagi loghat negeri yang sukar dimengerti seperti Kelantan atau Negeri Sembilan. Oleh demikian, dengan berbahasa baku dapat memudahkan lagi komunikasi dengan sesiapa saja tanpa mengira dari mana asalnya.

Kata mereka, ejekan daripada kawan sudah biasa bahkan ia ibarat gurau senda yang perlu ada setiap hari. Jika bukan ejekan, ada sebilangan rakan yang dilahirkan di bandar atau negeri lain berminat untuk belajar bahasa loghat membuatkan mereka terpaksa menggunakan bahasa baku untuk memudahkan perbualan.


‘Speaking’ lebih urban

Bagi sesiapa yang malu untuk bertutur dalam bahasa negeri masing-masing, ada pilihan lain untuk mereka. Bercakap dalam bahasa loghat tidak akan menampakkan seseorang itu urban tetapi ‘speaking’ atau gunakan bahasa rojak (campuran bahasa Melayu dan Inggeris atau Manglish) boleh naikkan aura seseorang. Itu antara mentaliti yang sering membelenggu anak muda.

Apa salahnya bertutur bahasa baku atau loghat negeri? Tak ada salahnya kerana ia bergantung kepada individu itu sendiri bagaimana dia melestarikan bahasanya. Di bandar, masyarakat sekeliling bertutur bahasa rojak secara tak langsung membentuk satu budaya dan mempengaruhi generasi muda.

Gaya moden di bandar raya sedikit sebanyak mendesak anak muda perantauan untuk belajar bahasa Inggeris sekali gus melupakan loghat sendiri. Semata-mata untuk kelihatan ‘stylo’ dan dipandang ‘up-to-date’, ada segelintir yang cuba sehabis baik untuk sembunyikan loghat masing-masing tetapi berusaha keras untuk ‘speaking’ walaupun menggunakan bahasa rojak.


Anda istimewa!

Loghat ibarat keistimewaan yang ada pada seseorang. Bagi anda yang bukan berasal dari ibu kota, perlu berasa bangga kerana boleh bertutur dalam banyak bahasa selain bahasa Melayu baku.

Tak semua penduduk di Malaysia tahu berbahasa loghat. Ada di antaranya yang suka mendengar loghat tertentu hingga sanggup belajar berbulan-bulan untuk fasih berbicara. Ternyata, setiap negeri dengan setiap loghat berbeza mempunyai auranya tersendiri. Walaupun ada yang sukar difahami dan susah disebut tapi percayalah, ia satu kelebihan kepada anda.

Sesuatu untuk kita berfikir. Tak kisahlah berasal dari Utara, Selatan, Timur, Barat atau orang Asli sekali pun, kalau kita generasi muda sendiri malu untuk bercakap loghat bahasa dengan bangganya, apa akan jadi dengan bahasa kita 50 tahun akan datang?

Tuesday, 29 October 2013

JOM KENALI PASANGAN ATAU RAKAN ANDA

Siapa mampu meneka karakter seseorang individu dengan tepat. Lain orang sudah tentu berlainan personaliti dan perwatakan diri. Justeru, sejauh mana kita kenal seseorang itu termasuk keluarga sendiri, ada juga terselit sekelumit jiwanya yang tidak mampu kita fahami dengan sempurna.
Kalau dilihat daripada prospek kawan dan sahabat, aspek keserasian dan persefahaman adalah kunci utama yang mengakrabkan lagi antara dua pihak. Kerana persamaan karakter dan minat, dua individu itu menjadi baik.
Tapi serapat mana sekalipun dua kawan itu, sudah tentu ada juga perbezaan baik dari sudut pendapat mahupun personaliti yang mungkin mengundang rasa kurang selesa kepada pihak satu lagi.

Namun sebagai sahabat, sudah tentu kita berpegang pada prinsip menerima seadanya baik dan buruk seseorang itu.

Bagaimanapun jika kerap berlaku perselisihan faham dan pendapat, itu bermakna keserasian sudah mula pudar dan ia petanda negatif untuk sesebuah hubungan persahabatan.

Apa kata kita faham dengan sebaiknya sikap dan karakter sahabat kita agar perselisihan faham atau perbezaan pendapat itu dapat dikurangkan. Pertama sekali kita harus kenal siapa diri kawan kita.

Hippocrates, seorang pakar ilmu dari Yunani membahagikan peribadi manusia kepada empat jenis iaitu Sanguine, Phlegmatic, Choleric, dan Melancholic. Setiap keperibadian ini mempunyai unsur-unsur perwatakan yang berbeza baik dari segi positif mahupun negatif.

Gen Y melihat empat karakter asas manusia ini mampu memberi idea terbaik dalam kita mengenali siapa sebenarnya kawan baik kita itu.


1. Sanguine

Ini adalah jenis manusia pertama yang dijelaskan menerusi teori bijak pandai Yunani ini. Individu jenis ini mempunyai ciri-ciri dan perwatakan diri seperti senang diajak berbual, ekspresif, bersemangat, emosional, mudah berkawan, periang, suka jadi pusat perhatian, yakin diri dan suka membantu.

Individu jenis Sanguine adalah serasi dengan Choleric dan kebiasaannya berbeza pendapat dengan Melancholic.

Kalau melihat pada karakter diri individu jenis ini, sudah tentu orangnya begitu bagus dan komited terhadap kerjanya selain punya perancangan besar dalam merencanakan masa depannya.

Namun ada kalanya individu jenis ini lebih mudah terkesan jika diberi tekanan. Justeru, jika sahabat anda tergolong dalam perwatakan ini, apa yang patut anda lakukan adalah dengan memberi sokongan berterusan agar dia lebih bersemangat mengerjakan tugas yang di berikan sehingga siap.

Individu ini mudah tertekan jika terlalu lama melakukan sesuatu. Jadi sekiranya kamu nampak dia seakan tertekan sewaktu sedang membuat tugasan atau sesuatu kerja, apa kata ajak dia berehat sebentar untuk mengembalikan semangat itu.

Bila individu ini meminta pendapat atau pandangan, berikan yang terbaik padanya dan biarkan dia membuat keputusan sendiri kerana kebiasaannya individu jenis ini dia sudah punya jawapan dan penyelesaian namun menguji untuk melihat dirinya dihargai atau pun tidak.

Sanguine suka dipuji, jadi cuba sesekali kamu memuji kecantikan dan kebijaksanaan yang dia miliki.


2. Melancholic

Jenis individu kedua ini pula lebih menarik dengan memiliki ciri-ciri seperti tekun, serius, teratur, menyukai kesempurnaan, mudah terharu, tidak suka menjadi pusat perhatian, pemalu dan pasif.

Individu jenis ini sangat sepadan dengan Phlegmatic dan selalunya berbeza pendapat dengan Sanguine.

Harus diingat, individu ini sebenarnya sangat sensitif dan mudah tersinggung dengan sebarang reaksi yang kurang berpihak kepadanya. Jadi hati-hati sewaktu berkata-kata dan bergurau dengan individu ini.

Individu ini sering memandang sifat negatifnya berbanding positif. Jadi apa salahnya jika kamu sentiasa ingatkan mengenai kelebihan dirinya agar semangatnya tidak terus tenggelam. Malah sebagai sahabat, tindakan kamu dengan membantunya meyakinkan diri adalah sangat baik.

Kalau dia cuba meluahkan apa terbuku di hatinya, cuba kamu dengar dengan penuh fokus dan fahami perasaannya. Apa yang diluahkan adalah sesuatu yang penting memandangkan individu jenis ini begitu pendiam dan sukar mempercayai orang dengan mudah.

Jangan sesekali bermain dengan ‘moodnya’ kerana dia pasti akan ‘moody’ seharian.


3. Choleric

Individu jenis ketiga ini pula mempunyai karakter hebat khususnya jika dia adalah lelaki. Individu ini adalah mempunyai ciri-ciri pemimpin, aktif, bercita-cita tinggi, tegas, berdikari, berani, emosional dan berkeyakinan tinggi.

Individu ini jenis yang sangat sepadan dengan Sanguine dan selalu berbeza pendapat dengan Phlegmatic.

Jika individu jenis ini adalah gadis, sifatnya seperti ibu-ibu yang ada kalanya kuat membebel. Sekiranya dia menegur kamu, pekakkan telinga saja, niatnya sebenarnya baik kerana dia mahukan yang terbaik untuk kamu.

Bila sedang berdebat dengan individu ini pastikan kamu bijak mengawal emosi kerana pandangan dan pendapatnya sangat tajam selari dengan pendiriannya yang ingin ideanya itu diterima semua pihak.

Bila dia meminta pandangan kamu, terus terang saja. Jangan cuba putar-putarkan kata-kata atau berlapis-lapis kerana individu jenis ini mahukan pandangan yang tepat dan telus bukannya penuh teka-teki.


4. Phlegmatic

Mungkin jenis yang paling mudah dibawa berkawan, individu yang tergolong pada perwatakan ini adalah mereka yang ‘cool’ dan tenang. Mereka begitu rendah diri dan tidak banyak bercakap.

Paling menariknya, individu ini juga jenis yang penyabar dan sukar dijangka. Tapi yang mungkin kurang ‘best’, individu ini jenis yang senang mengatakan ‘YA’ walaupun terpaksa memaksa diri.

Phlegmatic sangat sepadan dengan Melancholic dan selalunya berbeza pendapat dengan Choleric.

Kalau anda ingin memahami sahabat anda yang tergolong dalam jenis perwatakan ini, jangan terlalu tegas bila menasihatinya kerana mungkin sikapnya yang penyabar dan ‘cool’, dia hanya menelan saja walaupun nasihat itu menyinggung perasaannya.

Sentiasa bantu dirinya untuk membuat keputusan dan mencapai cita-cita. Sekiranya kamu memerlukan pendapat dan pandangan, individu Phegmatic sedia membantu kamu kerana mereka jenis yang ingin melihat orang lain tidak berada dalam kemelut atau masalah.

Sentiasa mengajak sahabat kamu yang kebetulan tergolong dalam jenis Phlegmatic untuk dirinya melakukan aktiviti di dalam dan luar sekolah atau kerja. Jangan biarkan individu ini keseorangan.

Sunday, 27 October 2013

SLIM DAN KULIT YG CANTIK

ini adalah produk ke-2 yg sy try....selain utk slim, produk ini jgk utk kulit....ini merupakan makanan tambahan selain makanan asas kita.....rasanya ala-ala starwberi....mmg ada perubahannya.....


jom lihat gambar-gambar yg telah terbukti berkesan......




SESIAPA BERMINAT, SMS ERIN 013-9864382
HARGA BERPATUTAN DAN ADA GIFT....

Wednesday, 9 October 2013

KATA-KATA NASIHAT DARI CIK ZA, UIN SUSKA RIAU


Kata-kata dibawah memang begitu indah dan hayatilah rakan2....sedikit perkongsian....



Bersangka baik kunci sesuatu Ikatan. Jangan berkecil hati jika org lainsalah faham kpd kita. Kerana Allah faham akan isi hati kita. Jangan gusar jika ada yang menghakimi kita,kerana tiada hakim sebaik Allah

Semua jawatan akan bersara, hanya jawatan sebagai hamba Allah yang tiada tempoh persaraan. Lahir sbg hamba, Mati juga sebagai hamba.

Kita tercari-cari cinta padahal kita tidak sedar cinta yg kita cariselama ini bersemadi dihati kita. Iaitu cinta kepada Ilahi




Tuesday, 8 October 2013

BERSABAR DAN TERUS BERSABAR...SERTA BERDOA

Sy mmg jarang update blog, yg kerapnya update FB je...sbb senang link...apa2 pun pagi ni mcm ada mood lbh skit je nak update...hehehe

Sebenarnya, kehidupan kita ni byk ujian, samada ujian itu kecil atau besar, mmg ada ujian dari Allah s.w.t. Apa yg perlu kita lakukan,harungi dengan penuh kesabaran dan jgn lupa berdoa. Insyallah....

Kadang2 kita buat sesuatu perkara dengan jujur dan seikhlas hati, tapi ada plk manusia yg melabelkan seseorg yg buat ikhlas dan jujur itu sbg 'LURUS BENDUL'...anda rasa patut atau x ?yg tu anda jawab dlm hati ye.....(hihihi)

Sbb kadang2 org yg bercakap tu,dia x rasa apa yg org itu rasa.....dia main ckp je...dan kalau org sembur dgn kata2 yg pedas...nanti dia pun tahu nak mrh...(ke x marah mak peah wei?)huhuhu

Satu lagi, ada rakan anda pesan,yg ni jgn bagitau org eh.....last2 anda jumpa kawan karib anda,anda pun cerita kat dia......mcm mihah propa lah...anda boleh dengar kat sini,anda boleh dgr kat sana....lps tu anda pun propa2 sampai porak peranda insan itu dengan insan lain.....anda mesti bertepuk tgn dgn geng2 'santan-santan' anda kan?apa2 pun,tahniah diucapkan

Penyakit yg satu lagi ni, anda suka tgk org lain 'sakit'...sbb anda pun sakit...sakit hati kat org....lps tu,bila org tu jatuh sakit hati disebabkan virus yg anda sebarkan....melarat sampai parah....hahaha.mmg anda menari2 'breakdance' lah atas kerusi empuk anda itu...huhuhu....

last kali sy nak pesan kpd mana2 majikan yg urusniaganya yg x shift, bgi lah peluang cuti hujung minggu pekerja anda sama dgn cuti familynya yg bekerja yg lain. Contohnya, hujung minggu di pantai timur JUMAAT DAN SABTU, anda bgi lah kat dia off hari itu dan kalau x pun,bglag Jumaat saja atau Sabtu saja,...please,please....kesian kat diaorg.u ada family, diaorg pun ada family lah........dont be a selfish.....


Monday, 7 October 2013

OKTOBER 2013- ANNISA

SESIAPA BERMINAT ISI FORM/WHATSAP 0139864382
PEMBELIAN BORONG SHJ..MINIMA 6 HELAI
6 HELAI RM 230.00

                                                                  BLG01
                                                              BLG02
                                                           BLG 03
                                                            BLG 04
                                                           BLG05
                                                           BLG06
                                                                  BLG06
                                                                 BLG07
                                                             BLG08
                                                            BLG09
                                                                  BLG10
                                                                 BLG11

Tuesday, 27 August 2013

JANGAN DENGKI LAH.........

Hasad Dengki Adalah Haram


Riwayat: 
Muslim
Hadith: 
Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Jangan dengki-mendengki, jangan tawar-menawar untuk mengelirukan orang lain, jangan benci-membenci, jangan pulau-memulau dan jangan kamu membeli barang yang telah dibeli oleh orang lain. Jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. Orang Islam adalah bersaudara dengan orang Islam yang lain. Tidak boleh menzalimi, merendah-rendah dan menghinanya. Takwa adalah di sini, nabi mengisyarat tiga kali. Cukup seseorang itu dianggap jahat sekiranya dia menghina saudaranya sesama Islam. Setiap orang Islam ke atas orang Islam diharamkan darahnya, haratanya dan maruahnya (hak kemuliaannya).”
Huraian Hadith: 
  1. Orang Islam tidak boleh bersifat dengki-mendengki, benci-membenci dan pulau memulau antara satu dengan lain.
  2. Orang islam tidak boleh membuat spekulasi harga yang bertujuan menipu orang ramai dalam urusan perniagaan.
  3. Orang Islam berkewajipan menjaga kepentingan orang Islam yang lain.
  4. Hasad dengki adalah haram kerana seolah-oleh menentang ketentuan Allah SWT.
  5. Memulaukan saudara seagama dengan tidak bertegur sapa lebih daripada tiga hari adalah haram kecuali kerana sebab-sebab yang diharuskan.
  6. Islam ialah agama yang sempurna merangkumi aqidah, syariah (muamalah dan ibadah) dan akhlak, tidak sempurna salah satunya tanpa yang lain, kesemuanya terkumpul dalam satu kalimat iaitu “takwa” yang tempatnya ialah jantung hati.

Saturday, 24 August 2013

HARI KELUARGA LADANG RAKYAT TRENGGANU 2013

Pada 23-24 Ogos 2013, Ladang Rakyat Trengganu Sdn.Bhd telah mengadakan hari keluarga 2013 di Gambang,Waterpark......pelbagai acara yg diadakan antaranya sukaneka, makan malam dan mandi di Water Park. Semua yg terlibat bekerjasama dalam mengeratkan hubungan sesama staf dan pengurus, bak kata GM kita, tiada iri hati dan tiada dengki...hehe...mmg semua sporting habis dan dimeriahkan pula cabutan bertuah....
Hadiahnya mmg 'kaw' lah...hehe....first prize, rantai emas bertatahkan berlian..hehe...(berlian x,rantai je).....
yg lain Ipad, corelle,tupperware dan lain-lain...sy pun boleh jgk..tp rahsia..huhuhu......

                                           tiba di apartment  Gambang Waterpark....

tempat kitaorg menginap....best....tdo free,mmg best
 

 
                                sukaneka...boleh gak tuala satu sorang..haha....(bukan tuala hotel ye)


                                                             my love fren....nisa...

                                        Waktu makan malam......tu,,hadiah sy atas meja....
                                          dari kiri kak tie,sy,norehan, nisa dan wani......

                                        yg kecik tu bkn staff...anak staff ye...huhuhu...comel kan?


                                             ni bersiap nak pergi mandi...di Waterpark...hehe

Sunday, 18 August 2013

'Tak sangka ALLAH balas cepat'

sharing dari sebuah artikel......

KETIKA saya dan suami berkunjung ke Melaka untuk menziarahi sahabat, kami mengambil peluang singgah ke Kota A Famosa, monumen bersejarah yang menjadi kebanggaan bandar raya pelancongan itu.
Selepas puas menaiki beca keliling bandar, kami singgah ke surau di Bandar Hilir untuk Solat Asar. Ketika itu, panas mentari masih terik walaupun sudah menjengah petang.
Saya duduk di atas bangku menunggu suami yang saya fikir masih belum keluar dari surau. Rupa-rupanya, dia sudah pun bersembang dengan seorang penarik beca tidak jauh dari tempat saya.
Ketika saya menghampiri mereka, perbualan sudah pun tamat. Suami mengiringi langkah pakcik beca itu dengan pandangan seribu makna membuatkan saya hairan dan tidak sabar mahu bertanya.
"Kenapa? Macam serius bersembang?" Soal saya ingin tahu.

Sambil menggeleng-gelengkan kepala, dia mengajak saya masuk ke kereta kerana petang itu juga kami perlu sampai ke Shah Alam atas urusan lain.

“Sembang apa?” Soal saya lagi selepas memasang tali pinggang keledar. Suami masih menggelengkan kepala sambil menjawab,

“Lepas ni, jangan kedekut untuk bersedekah. Malu betul saya dengan pak cik tadi,”

Eh, lain pula yang dia jawab. Saya masih meneka-neka dalam hati. Kenapa pula suami jadi macam ni? Nak tanya lebih-lebih, bimbang terlalu mendesak pula. Akhirnya, saya diamkan sahaja.

Dermakan segumpal wang

Separuh perjalanan suami membuka cerita. Katanya, keluar sahaja dari surau, dia berjalan-jalan untuk melihat orang ramai di situ. Sedang berjalan-jalan, dia disapa seorang kanak-kanak berusia lingkungan 11 tahun.

Kanak-kanak itu menjinjit beg sandang berisi buku agama dan panduan solat sunat. Dia mendekati suami dan seperti yang mungkin anda biasa lalui, dia mempromosikan buku itu atau sekurang-kurangnya minta anda menderma.
Walaupun hairan dengan kewujudan kanak-kanak itu, suami menghulurkan juga RM1 dan menolak untuk membeli bukunya. Dengan langkah berat, kanak-kanak itu beralih pula kepada pakcik beca yang sedang menunggu pelanggan kira-kira 10 langkah daripada suami.
Dari jauh suami memerhati gelagat kanak-kanak itu. Lelaki lewat 50an itu pada mulanya menyerahkan RM5. Tersenyum kanak-kanak itu tadi apabila pakcik beca juga menolak untuk menerima buku daripadanya.
“Pakcik derma saja,” jawab lelaki tua itu.

Selepas kanak-kanak itu pergi, dia menyeluk pula saku seluarnya dan mengeluarkan segumpal RM1 dan RM5. Kalau dicongakkan, mungkin lebih RM20.
“Adik!” Lelaki tua itu menjerit memanggil semula kanak-kanak yang sudah beberapa langkah berlalu darinya. Kanak-kanak itu berpaling dan berlari perlahan mendekati pakcik beca semula.
“Nah ambil ni,” katanya sambil menepuk-nepuk bahu si kecil.
Kanak-kanak itu kelihatan terkejut namun tetap mengucapkan terima kasih dan menghadiahkan senyuman sebelum bersalam mencium tangan pakcik itu, dan berlalu pergi. Ketika itulah suami yang kehairanan mendekati pakcik beca.

Upah naik beca

Suami memberi salam dan disambut mesra pakcik beca. Apabila suami amati, lelaki itulah yang membawa kami bersiar-siar tadi.

“Saya perhatikan pakcik, mula-mula pak cik beri RM5, lepas tu beri lagi segumpal duit. Banyak tu. Kenapa ye?” Suami bertanya.
Dengan senyuman lelaki tua itu menjawab “Saya kesian.”

Jawapan pakcik itu bersahaja tapi ia membuatkan suami lebih hairan.
“Tapi, pak cik pun kerja bawa beca. Itu pendapatan hari ini ke?” soalnya.

“Tak apalah. Saya ni masih kuat lagi. Boleh bawa beca tu cari duit lain. Tapi budak macam tu sepatutnya pergi sekolah. Terpaksa cari duit dengan cara macam tu. Apalah sangat akal seorang budak,” jawabnya lagi.

"Tapi, mana tau ada sindiket ke, menyamar ke, atau..." ujar suami yang mahu memberi alasan lain sebelum pakcik itu tiba-tiba memintas kata-katanya.
"Pak cik tak fikir sejauh itu. Ia urusan ALLAH. kita doa yang baik-baik saja pada mereka," jawabnya.

Suami terpempan dengan jawapan pakcik beca. Melihat pakcik beca mahu berlalu, suami hulur sedikit wang kepada pakcik itu, tapi dia menolak. Suami paksa juga sambil bersalam dan menyelit wang di celah-celah tangannya.

“Pakcik anggap saja sebagai upah bawa saya dan isteri naik beca tadi,” kata suami memujuk pak cik itu untuk menerima pemberiannya.

Dengan senyuman pak cik itu menjawab, “Pakcik sedekah tadi ikhlas dan tak minta balasan. Tak sangka secepat ini ALLAH balas sedekah pakcik,” katanya.
Kenyataannya buat suami rasa terpukul apatah lagi membandingkan kemampuan kami dengan pak cik beca yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang itu. Saya pula kelu seribu bahasa.
Memang betul kata pakcik itu. Kadang-kadang, bila ada yang minta sedekah, ada saja suara hati yang melarang dengan kata-kata seperti mungkin sindiket, kenapa tak kerja, duit hanya cukup untuk bulan ini dan pelbagai alasan lain yang mengehadkan saya daripada bersedekah.

Teringat pesan emak, dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Banyakkan memberi walaupun hanya RM1. Anda bagaimana? Setiap detik yang kita lalui itu ketentuan ALLAH. Dia menghantar kanak-kanak kecil menjual tasbih mahupun buku untuk menguji kita. Untuk memberi kita peluang berbuat pahala dan mengurangkan dosa.
Anggap saja, mungkin kita sudah lama tidak bersedekah hingga ALLAH datangkan mereka betul-betul di hadapan mata. Soal sindiket atau tidak, tipu atau sebagainya, itu bukan urusan kita. ALLAH Maha Mengetahui.

Monday, 10 June 2013

KEJOHANAN MAKSPEN 2013

Pada 5-9 Jun 2013 yg lalu, Nor Azrinda telah menyertai kejohanan tersebut di Bandar Penawar,Johor. Pelbagai acara dipertandingkan antaranya bowling,futsal,badminton,pinpong dan lain-lain. Aku mewakili Ketengah untuk sukan bowling dan telah mendapat pingat gangsa. Ketengah telah mendapat tempat ke-2 keseluruhan,yg juara keselruhan ialah Risda.


Sepanjang menghadapi sukan ini, banyak yg aku pelajari, suka,duka, dan sebagainya hinggalah berlangsungnya sukan tersebut. Apa yang dilalui jadi pengajaran dan yg manis jadikan kenangan. Dalam sukan byk perlu diambilkira termasuklah dalam pemilihan pemain yang betul. Dan juga dalam pemilihan tersebut, perlu lah ada sikap yg adil dan profesional kerana akan memberi kesan kepada semua pihak dan jgn jadi pentingkan diri sendiri dan juga ego dgn sikap diri sendiri yg merugikan org lain.


Apa-pun,aku bersyukur kerana telah mendapat gangsa dan tidak sia-sia aku mewakili syarikat ku. Thanks byk2 kpd bos dan staf Ladang Rakyat Trengganu yg byk beri sokongan serta pihak Ketengah yg beri peluang  dan pasukan sorak Ketengah yg amat sporting. Lebih kurang 30 orang atlit dari Ladang Rakyat Trengganu yg menyertai sukan Makspen ini dan syabas kepada anda semua.



Agensi-agensi lain yang amat sporting dan semangat memberi sokongan juga KKLW, KEMAS, sepanjang acara bowling berlangsung, dengan ini sukan Makspen ini juga dpt mengeratkan lagi hubungan sillaturahim. Mereka menunjukkan sikap yg amat baik dengan sikap mesra alam. Tahniah juga kepada semua agensi.


                                                  ERIN, NOOR AIDA , NOREHAN

Setibanya di Bandar Ceneh Baru pada pukul 10 p.m, adik kpd rakanku yg menyertai sukan Pentaque dari Ladang Rakyat Trengganu, Noor Aida meninggal dunia kerana kemalangan pda pkul 10.15p.m. al-Fatihah untuk arwah.







Monday, 13 May 2013

Mama....Kasih Mama Membawa Ke Syurga

                                                          tasha, mama, erin         
Semperna hari Ibu,sy juga tidak ketinggalan untuk memgucapkan Selamat Hari Ibu kepada ibu sy, Puan Rohani. Walaupun tidak meraikan,tetapi sudah cukup bgi sy dgn mengucapkan dan bersyukur sgt2 kerana masih ada ibu berbanding org yg telah ketiadaan ibu.

 Betapa besar pengorbanan seorang ibu sejak melahirkan dan membesarkan kita. Mungkin sesekali kita ada berasa hati dgn ibu kita, tp jgn pula membiarkan ibu kita berasa hati dgn kita.segeralah meminta maaf dan mengakui kesilapan andai kata kita menguris hati ibu kita.

Disini,sy ingin berkongsi sedikt, khas untuk semua yg mempunyai ibu tidak kira ibu kita masih hidup atau telah meninggal dunia.

Setiap insan yang hidup di muka bumi pasti mempunyai ibu. Ibu adalah insan yang mengandungkannya dan melahirkan serta membesarkan kita menjadi insan sempurna.
"Maka rasa sakit akan melahirkan anak memaksa ia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, ia berkata: "Aduhai, alangkah baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi sesuatu yang tidak berarti, lagi dilupakan". Surah Maryam: 23.
Ibu menyusukannya pula dengan penuh kasih sayang, membesarkan, mendodoikan dan menjaga anak-anak dengan sepenuh jiwa raga.
Keseluruhan hidup insan akan sentiasa melibatkan ibunya. Tidak pernah putus belas kasih, sayang dan sumbangan ibu kepada anaknya sejak sebelum lahir sehingga mencecah usia insan itu pada hari ini.
Darjat ibu sangat tinggi. ALLAH subhanahu wata'ala selalu berfirman di dalam al-Quran tentang kepentingan menghormati ibu dan bapa. Antaranya:
"Sembahlah ALLAH, janganlah kamu mempersekutukanNYA dengan sesuatu pun dan berbuat baiklah kepada dua orang ibu dan bapa kamu." - Surah an-Nisa: 36.
Katakanlah: Marilah kubacakan apa yang diharamkan TUHANmu terhadapmu, iaitu janganlah kamu mempersekutukan sesuatu denganNYA dan berbuat baiklah terhadap kedua ibu dan bapa." - Surah an-An'am: 151.


Tuntutan menghormati ibu dan bapa sangat penting sehingga ia sering disebutkan di dalam al-Quran secara bergandingan dengan ketaatan kepada TUHAN. Taat ALLAH, berbuat baik kepada ibu bapa. Iaitu, ia perkara yang paling penting selepas taat kepada ALLAH.
"SIAPA yang lebih berhak menerima cinta dan jagaan saya di dunia ini?" Seorang pernah bertanya Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wassalam.
"Ibu kamu," jawab Nabi.
"Dan siapa lagi?" "Ibu kamu," Nabi mengulangi.
"Selepas itu siapa?" orang itu bertanya lagi.
"Ibu kamu," kata Nabi buat kali ketiga.
"Dan selepas itu?"
"Selepas itu ayah kamu." Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.
Di dalam berapa surah Al-Quran adalah ditekankan mengenai dengan keperluan tuntutan anak kepada ibubapa tetapi penekanan adalah kepada ibu:
"... Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada dua ibu bapanya. Ibunya telah mengandungkannya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan..." (Surah Luqman, ayat 14), "... Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapanya. Ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah..." (Surah Al-Ahqaf, ayat 15).
Di dalam Al-Quran, seorang anak yang salleh yang tidak mempunyai bapa tetapi hanyalah seorang ibu ialah Nabi Isa AlaihiSalam. Siapa yang telah dikatakan sebagai taat kepada ibunya dan tidak menjadikannya sebagai seorang yang sombong takabbur ataupun celaka..." (Surah Maryam, Ayat 32).
                                       tasha, mama, erin
                                                                          my family

                                                                      ikah, mama

                                                                     love u mom
                                                         mak sy jgk.......